Inline graphics op deze pagina: 29K totaal

Bouw en afregeling

Het bouwpakket bevat een geboorde, vertinde, gedeeltelijk vergulde en uitgezaagde printplaat, wat de bouw een stuk eenvoudiger maakt. Maar het is ook heel goed mogelijk om de schakeling op bijvoorbeeld Protoboard te bouwen. Maak de sensorpolen in dat geval van niet te dun RVS-draad.
Zorg in elk geval voor een schone print, om lekstroompjes te voorkomen.
PCB layout

De rest van de klus is voornamelijk een kwestie van de onderdelen op de print solderen zoals aangeven op de layout en te zien op de foto's. Gebruik bij voorkeur een bout met thermostaat, eventueel een ongeregelde van niet meer dan 16 watt en 1 mm dik harskernsoldeer. Duw eerst de tip van de bout tegelijk tegen print en aansluiting en laat dan genoeg maar niet te veel soldeer goed uitvloeien. Verhit een aansluiting in totaal niet langer dan twee seconden. Let bij de elco (100uF) op de minkant (bekerzijde van het schemasymbool); die is gemarkeerd met een zwarte streep. Bewaar drie afgeknipte draadeinden om als draadbrugjes te dienen. Buig de aansluitingen van de potmeter recht voor je hem op zijn plaats zet. Ruim eventueel de gaten in de printplaat iets op. Zet de stelschroef in de middenstand. Knip twee halve centimeters krimpkous af en schuif ze op de LEDs; dat maakt het verschil tussen aan en uit beter zichtbaar.

Als alle onderdelen (behalve de weerstand van 12K) en de drie brugjes vastzitten, maak dan de aansluitdraden voor het zonnepaneel; beide ongeveer drie centimeter lang. Strip van de uiteinden een halve centimeter isolatie en vertin de kern. Vertin ook de contactvlakjes op het zonnepaneel. Soldeer de rode draad aan plus, de blauwe aan min, zowel aan het zonnepaneel als aan de elco (100uF). Als het zonnepaneel is aangesloten en voldoende licht vangt, zal de rode LED gaan knipperen. Soldeer de weerstand van 12K tijdelijk tussen de sensorpolen (op de print, niet op het goud). Draai de stelschroef van de potmeter tot de gele LED knippert, en dan weer terug tot de rode net aangaat.

Rubber voet Verwijder de weerstand van 12K. Knip de zelfklevende voet doormidden en kleef 'm vast tussen de aansluitingen van de 74HC132. Plak er een passend stukje dubbelzijdig tape op, en druk daarop de achterzijde van het zonnepaneel.

Steek de Groene Vinger in de aarde, dicht bij de `stam' van een plant (maar niet tegen dikke wortels aan) en met het zonnepaneel naar het licht. Als de rode LED blijft knipperen heeft de plant waarschijnlijk dorst!

Let er bij het gieten op dat de elektronica niet nat wordt, en haal de Groene Vinger uit de pot voor je de plant besproeit.

vorige (schema) / volgende (Onderdelenlijst)