Inline graphics op deze pagina: 92K totaal

Vinger krijgt Duim

Vinger en Duim Toen onze citroengeranium - intussen 110 cm hoog en meer dan 70 cm breed - zijn Vinger terugkreeg na een dagje sleutelen, dronk hij uit zichzelf de fles op de foto half leeg!
De Duim van de Groene Vinger is een kleine pomp. Via twee transistors en een reed-relais kan de Vinger hem aan- en uitschakelen, zelfs als het bijna donker is. De motor werd gered uit een kapotte elektrische tandenborstel en heeft genoeg aan twee NiMH penlites. De accu's worden bijgeladen door een 4 x 8 cm zonnepaneel.

De citroengeranium groeit veel sneller dan zijn pre-Vinger voorgangers. De bladeren een stuk groter, de stengels dikker. Kennelijk is het goed voor hem om de rand van gebrek aan water te leven. Ik weet dat hij aan de krappe kant zit, want als ik na de eerste rode LED-flits twee uur wacht voor ik de gieter pak hangen er bladeren slap. Zodra hij water krijgt worden de bladeren weer strak gepompt. Toch is het beter om snel te reageren, maar de LEDs voortdurend in de gaten houden is lastig. En aangezien de Groene Vinger heel goed in staat is om een pomp te schakelen...

Duim van dichtbij

De pomp (groene cilinder met wit deksel) is van het soort dat wordt gebruikt om modelvliegtuigen bij te tanken. De oorspronkelijke motor was bedoeld voor 12 volt, wat voeding door kleine zonnepanelen zo goed als onmogelijk maakt. De motor van een oude tandenborstel heeft genoeg aan 2,4V.
De pomp trekt 1,6A. Het zonnepaneel (boven de schakelaar) levert ongeveer 20mA in goed zonlicht, zodat twee uur bijladen opweegt tegen een minuut pompen. De plant vraagt pakweg een pompminuut per dag, meer op hete dagen - maar dan krijgen de NiMH accu's (in batterijhouder, onder de schakelaar) ook meer lading van het zonnepaneel.
De maximale stroomopbrengst van het zonnepaneel is minder dan 50mA. Aangezien de accu's een capaciteit van 1000mAh hebben, is het niet nodig om de laadstroom te begrenzen. Maar het zonnepaneel zal de ontlading alleen in de zomer compenseren. In donkere tijden moeten de accu's zo nu en dan op een andere manier worden bijgeladen.

Een Groene Vinger knippert ongeveer eens per seconde met een van zijn LEDs. Maar de toestand van de potgrond wordt voortdurend onthouden door de flip-flop (1/2 74HC74). Er is dus slechts een simpele elektronische schakelaar nodig. De twee transistors activeren een handgewonden reed-relais (dat genoeg heeft aan 30mA bij minder dan 2V) als de uitgang van de flip-flop hoog is. Het relais schakelt op zijn beurt de pomp. Aangezien de motor start zodra de flip-flop rood aangeeft, draait hij minstens een seconde, tot de Vinger zijn volgende meetpuls door de grond stuurt. Overdreven vaak schakelen wordt zo vanzelf voorkomen.
De 74HC logica werkt nog goed als de voedingsspanning is gedaald tot ongeveer 1V, en trekt dan circa 1uA. Daardoor werkt de combinatie van Vinger en Duim nog als het bijna donker is. Voor de LEDs is er dan geen stroom, maar de transistors reageren en de accu's leveren vermogen voor de pomp.

Schema
Verbinding met Vinger Vinger en pompschakelaar delen massa (negatieve aansluiting van hun zonnepanelen) en een signaaldraad vanaf de inverterende uitgang van de flip-flop naar de basisweerstand van de BC549C.

vorige (het bouwpakket)