Inline graphics op deze pagina: 25K totaal

 

Groene Vinger

Groene Vinger Knippert de rode LED, dan heeft de plant water nodig. Knipperend geel betekent voldoende of te veel water. Het zonnepaneeltje aan de achterzijde van de print levert makkelijk de circa 100uA bij 1,9V waar de Groene Vinger van leeft, ook op een heel regenachtige dag. Bij meer zonlicht wordt het knipperen vanzelf wat feller.
De weerstand van de aarde wordt gemeten met een minuscuul wisselstroompje (minder dan 1uW). Om corrosie te voorkomen kreeg de PCB een tinbad en werden de sensorpolen bovendien van een goudlaagje voorzien. Prototypes gaan hun tweede zomer in en doen goed werk voor een reeks verschillende planten.
 

Intro

Van nature heb ik ze niet, "groene vingers." Gelukkig zijn de meeste planten makkelijk in de omgang. Een plek voor het raam, op tijd verpotten en genoeg water, daar kom je een heel eind mee.

Genoeg water. Hoeveel is dat? Twee maanden geleden bestond de citroengeranium (Artemisia abrotanum) op mijn vensterbank uit wat tien centimeter hoge stekjes. Een half glas water per drie dagen was voldoende. Nu is het een 60 centimeter hoge plant, die bijna tien keer zoveel water wil hebben. Als straks in de zomer de zon op dat raam staat, zal zijn waterbehoefte nog eens verdrievoudigen. Op goed geluk water geven gaat niet zo goed, want hij staat in een gesloten pot. Als onderin water staat rotten de wortels; de aarde mag niet meer dan vochtig zijn. Maar droog is uiteraard ook niet best. En in de zomer kan de bovenste laag heel droog aanvoelen, terwijl de aarde dieper in de pot nog nat is.

Een aardige oplossing bestaat uit een pot met een gat onderin, op een schotel die werkt als watermeter. Het nadeel is een beperkte keus wat potten betreft. Verder wordt de schotel al gauw vies, en gaat het voor een plantebak niet op. Een elektronische sensor, zou dat iets zijn?

Vochtige aarde heeft minder elektrische weerstand dan droge. De weerstand meten met een simpel gelijkstroompje laat de sensor echter snel wegrotten, of veroorzaakt op z'n minst aanslag op een van de polen. Vroeger was bovendien een batterijtje nodig. Onhandig, vervuilend, niet elegant. Moderne elektronica en de sinds kort verkrijgbare kleine zonnepanelen maken iets beters mogelijk: de Groene Vinger.

volgende (Geen batterij maar...)