Inline graphics op deze pagina: 9K totaal

Schema

Het `brein' van de Fotovoor is opgebouwd rond twee NAND-poorten en zes inverters, verdeeld over twee IC's van het type 74HC00. Twee fotodiodes (de `ogen') en twee voelsprieten sturen de ingang van een Schmitt-trigger, die op zijn beurt via twee inverters bepaalt welke van de twee stappenmotoren (klokjes m1 en m2) pulsen van de oscillator krijgt. De voelsprieten krijgen voorrang boven de ogen, en de voelspriet aan nul heeft voorrang op die aan plus. Mochten beide voelsprieten met obstakels in aanraking komen, dan zal de robot dus proberen zich met enig duwen te bevrijden.
De frequentie van de oscilator kan met de instelpotmeter van 5M worden opgevoerd tot de secondewijzer circa 17 omwentelingen per minuut maakt. Nog sneller is mogelijk, maar dan draait de stappenmotor net zo makkelijk de verkeerde kant uit, wat de robot zijn doelgerichte karakter zou ontnemen.

schema Fotovoor

De twee condensatoren van 47uF veranderen de blokgolf van de oscillator in pulsen voor de stappenmotoren in de klokjes. Hun waarde hangt vooral af van de motoren; 47uF geldt dus alleen voor het type klokje genoemd in de onderdelenlijst. Andere door stappenmotoren (niet synchroonmotoren) aangedreven klokjes zijn bruikbaar als de waarde van de condensator wordt aangepast. De ohmse weerstand van de spoel is een indicatie: 47uF bleek goed voor een spoel van 300 ohm, terwijl een dameshorloge met een weerstand van 2K6 4,7uF nodig had. (Ja, een Fotovoor aangedreven door dameshorloges is mogelijk :)
Het circuit rond de drie transistoren schakelt de robot in als het zonnepaneel circa 2,7 volt op de condensator (4700 uF) heeft gezet, en weer uit als de spanning onder de 2,2 volt zakt. Gebruik de instelpotmeter van 250K om het uitschakelpunt zo te kiezen dat de klokjes bij die spanning nog goed draaien.
De diodes en de eerste BC559 beperken verder de spanning voor de robot tot circa 4 volt. De LED gaat aan als teken dat de beperking actief is. Als de spanning (in direct zonlicht) toch iets te hoog wordt stoppen de klokjes, overigens zonder schade. De robot heeft dan geen honger meer en houdt op met licht zoeken...

vorige (prestaties) / volgende (onderdelenlijst)