Inline graphics op deze pagina: 19K totaal

Prestaties

17 rpm voor de secondewijzer betekent dat de grote wijzer in 3,5 minuten een keer rondgaat. Monteer op de as een wiel met een doorsnee van 6 cm en de snelheid van de robot wordt ruim 5 centimeter per minuut. Akkoord, een slakkegang, maar het is een duidelijk zichtbare beweging. En het stroomverbruik van oscillator en motor samen is minder dan 1 mA bij 2 volt! Bovendien zorgt de grote vertraging (het stappenmotortje zelf draait 500 rpm) voor een stevig doorzettingsvermogen. De Fotovoor hieronder kreeg twee van zulke klokjes als aandrijving, en beklimt moeiteloos hellingen van meer dan 20 graden - onder een zwaar bewolkte hemel, met de zon als enige energiebron. Het eigen gewicht is 104 gram.

Fotovoor

Op een tafel voor het raam rijdt de robot overdag probleemloos continu, ook in de schaduw. Maar als hij zich van middenin de kamer naar het licht moet worstelen, haalt het zonnepaneel soms niet eens die ene milliampère. Even wat energie bij elkaar sparen heeft dan zin. Opslag in een grote condensator is voldoende. De afgebeelde schakeling wacht tot het zonnepaneel de spanning over de condensator (4700 uF) boven circa 2,7 volt heeft getild, voor de oscillator wordt ingeschakeld. Daalt de spanning tot minder dan 2,2 volt, dan gaat de kraan dicht en wordt de condensator weer gevuld. De verhouding tussen laad- en looptijd hangt af van de hoeveelheid licht. Het is echter al tegen zonsondergang voor de looptijd afneemt tot nul.

schema voeding Het circuit schakelt de robot in als het zonnepaneel circa 2,7 volt op de condensator (4700 uF) heeft gezet, en weer uit als de spanning onder de 2,2 volt zakt. De diodes en de eerste BC559 beperken verder de spanning voor de robot tot circa 4 volt. De LED gaat aan als teken dat de beperking actief is. Als de spanning (in direct zonlicht) toch iets te hoog wordt stopt het klokje, overigens zonder schade. De robot heeft dan geen honger meer en houdt op met licht zoeken...

Blijft over het `brein' van de Fotovoor. Het prototype zoekt enthousiast de zon en wijkt handig uit voor obstakels. Behalve twee klokjes met elk een wiel heeft hij twee fotodiodes (zijn ogen) en twee voelsprieten. De draairichting van de klokjes is niet omkeerbaar. Hoe kan de robot door alleen motoren aan en uit te schakelen richting houden en obstakels vermijden? Een serie illustraties met inschriften laat zien hoe het werkt.

vorige (Fotovoor) / volgende (schema)