Inline graphics op deze pagina: 48K totaal

Montage en afregeling

Fotovoor onderzijde Een blik op de onderzijde van de Fotovoor. Beide klokjes zijn voorzien van een verende steun, net als de voelsprieten en hun contacten gebogen van vertind montagedraad (0,4 qmm, dikte 0,7 mm). Lijm de steunen eerst met heldere contactlijm in dubbelgevouwen stukjes papier, en lijm die op hun beurt aan de klokjes.
Voelspriet S0 - hiernaast in zicht - moet zodanig worden gebogen dat hij geen sluiting maakt met de koperbanen langs de rand van de print. Klik op de foto voor een vergroting (76K).
 1. Vertin op de print de montagepunten voor de voelsprieten (op de layout gemarkeerd als S0 en S+), hun contacten (A) en de aansluitingen voor de klokjes (M2, 0, M1) en het zonnepaneel (Z+ en Z0).
 2. Sluit de klokjes en het zonnepaneel provisorisch aan (let bij het zonnepaneel op plus en min) en druk tijdelijk de secondewijzers op hun assen. Stel met de potmeter van 5M hun draaisnelheid zo af, dat ze lekker lopen en trefzeker starten in kloksgewijze richting. Controleer de afstelling bij zowel de hoge als de lage spanning geleverd door de schakeling rond de drie transistors.
 3. Varieer de spanning over de condensator van 4700uF door het zonnepaneel gedeeltelijk af te dekken, en regel het uitschakelpunt met de potmeter van 250K af op het niveau waarop de klokjes nog net positief draaien. Controleer de afstelling van de draaisnelheid.
 4. Controleer de werking van ogen en voelsprieten door de lichtinval te variëren en contact A met S0 of S+ te verbinden.
 5. Geen twijfel meer aan de goede werking van de elektronica? Ontkoppel dan het zonnepaneel en lijm de klokjes met een heldere contactlijm op de print zoals aangegeven. Soldeer hun draadjes definitief aan de punten M1, M2 en het gemeenschappelijke punt 0. Zorg dat M1 en M2 ook werkelijk aan de juiste motoren zitten.
 6. Neem een stuk papier en trek een cirkel met een straal van 12,5 cm. Gebruik een potlood o.i.d. als wikkeldoorn en wikkel de veer van een voelspriet. Het materiaal is vertind montagedraad (0,4 qmm, dikte 0,7mm). Buig de spriet zelf in vorm tot hij een kwart van de getekende cirkel volgt. Buig de aansluiting (aan de andere kant van de veer) zo, dat de veer bij de hoek van de print uitkomt. Fotovoor zijaanzicht
 7. Als beide voelsprieten naar wens zijn gevormd, soldeer ze dan op de print (punten S0 en S+).
 8. Buig de contacten in vorm en soldeer ze aan de punten A op de print.
 9. Buig de verende steunen in een vorm zoals te zien op de eerste foto. Lijm ze eerst met heldere contactlijm in dubbelgevouwen stukjes papier, en lijm die op hun beurt aan de klokjes.
 10. Schuif een stukje krimpkous op de (minuten)assen van de klokjes, gevolgd door de wielen.
 11. Soldeer twee korte stukjes geïsoleerd montagedraad - verschillende kleuren wegens plus en min - aan het zonnepaneeltje. De aansluitpunten (aan de onderzijde) zien er stevig uit, maar ik heb ze toch eerst vertind en daarna heel kort gesoldeerd! Gebruik een klein beetje soldeer en zorg dat het vloeit. 1 seconde verhitten is genoeg.
 12. Plak twee kleine stukjes dubbelzijdig tape (2 x 1 cm elk) op de print en druk het zonnepaneeltje er voorzichtig op, met de aansluitingen aan de kant waar op de print te punten Z+ en Z0 zijn te vinden. De dikte van de tape geeft de soldeerverbindingen voldoende ruimte - als ze niet te dik zijn.
 13. Soldeer de draadjes van het zonnepaneel aan de punten Z+ en Z0.
 14. Zet de robot op zijn wielen, zodat hij op weg kan naar een betere plaats onder de zon.
De `ogen' zoeken het licht heel aardig zonder afstelling, maar kunnen in de war raken van lichtvlekken op de tafel of vloer. Wat afscherming verbetert wellicht de prestaties - hier is ruimte voor experimenten. BPW41 met scherm

vorige (modificatie klokjes) / volgende (bouwpakket)