Inline graphics op deze pagina: 28K totaal

Bouwbeschrijving

De Fotovoor is eenvoudig en ruim opgezet. Wie ervaring heeft met de soldeerbout kan hem binnen twee of drie uur bouwen. Maar als eerste project voor de beginner is hij niet geschikt.

Onderdelen op de print

Wie zelf zijn (of haar) onderdelen bij elkaar zoekt, moet eerst de print maken. Een scan van de film helpt daarbij. Kopers van het bouwpakket vinden daarin een kant en klare print, waar alleen nog het loze materiaal vanaf moet worden gezaagd. Schuur de randen netjes glad.

Fotovoor print

De onderdelen worden op de koperbanen aan de onderzijde gesoldeerd, zodat de bovenzijde glad blijft. Dat oogt fraaier en biedt een goed montagevlak voor het zonnepaneel. Bovendien hebben vettigheid en stof minder vat op de schakeling. Wel moeten de onderdelen in een verstandige volgorde op de print worden gezet - anders kan de bout er op een zeker moment niet meer bij zonder schade aan te richten.
De IC's kunnen het beste worden vastgesoldeerd. Gebruik bij voorkeur een bout met thermostaat, eventueel een ongeregelde van niet meer dan 16 watt.

vorm aansluitdraden Maak de onderdelen geschikt voor montage op de koperbanen door eerst de aansluitdraden op lengte af te knippen. Buig de einden zoals aangegeven voor een betere soldeerverbinding.

Op de layout hieronder zie je waar de onderdelen thuishoren. Klik de foto boven aan voor een close-up (59K) van de voltooide print. BTW: Het printmateriaal is donkergroen, niet rood. De fout werd niet gemaakt door de scanner, hij zat al in de (chemische) foto. Ik heb geen idee van de oorzaak. De andere kleuren zijn goed...

printlayout

Mijn volgorde van plaatsing:

 1. Het geïsoleerde draadje onder de 74HC00 in het midden.
 2. De twee 74HC00's (voorzichtig: per contact niet meer dan een seconde verhitten)
 3. De BC549C
 4. De instelpotmeter van 5M
 5. De condensator van 100N
 6. De drie weerstanden van 100K
 7. De twee weerstanden van 470K
 8. De twee BC559C's
 9. De groene LED
 10. De weerstand van 150E
 11. De instelpotmeter van 250K
 12. De twee diodes (1N4148)
 13. De twee fotodiodes (BPW 41)
 14. De twee elco's van 47uF
 15. De elco van 100uF
 16. De weerstand van 1M
 17. De weerstand van 10M
 18. De weerstand van 2M2
 19. De elco van 4700uF

vorige (onderdelenlijst) / volgende (modificatie klokjes)