Inline graphics op deze pagina: 83K

 

Dizzy

Dizzy   

Waaks

Dizzy laat zich zelden verrassen. Als je in zijn buurt komt, begint hij een `gesprek' in een merkwaardig eigen taaltje. Hij maakt ontdekkingsreizen door zijn `terrarium' en als hij honger krijgt, gaat hij naar zijn eettafel voor een lunchpauze van een uur of zo. Onder het eten blijft hij met veel commentaar reageren op zijn omgeving.
 
                

Zintuigen

Dizzy heeft vijf verschillende zintuigen voor de waarneming van obstacles, accuspanning, laadstroom, gemoduleerd infrarood licht, daglicht en duisternis, beweging om hem heen en zijn eigen beweging - Dizzy merkt het altijd als hij vastzit. Dat alleen al maakt hem veel intelligenter dan bijna alle andere kleine robots.
 

Beweging

Dizzy's voorbeeld in de dierenwereld is de degenkrab; een 400 miljoen jaar oude zeebewoner met een zwaardvormige staart. De robot heeft twee floretachtige voelsprieten. Al rijdend mept hij om zich heen naar obstakels, terugwijkend zodra een voelspriet contact maakt, zoals te zien in deze animatie. (Wat Javascript en beelden met een totaal gewicht 90K).

Voedsel

Gemoduleerd infrarood licht wijst Dizzy de weg naar zijn eettafel. De acculader is verbonden met twee stukken printplaat. Een ervan maakt deel uit van de wand, de tweede ligt ernaast op de vloer van het terrarium. Wanneer een van Dizzy's pootjes en een voelspriet contact maken met de twee platen, voelt de robot laadstroom en stopt hij. Een deel van zijn `brein' (dat meerdere taken tegelijk aankan) werkt als delta-V snellader. Zodra zijn 140mAh NiMH accu vol is, verlaat hij de eettafel. Hij eet gewoonlijk tussen de 1 en 2 uur per dag, verdeeld over 1 tot 4 maaltijden.
Dizzy's `spijsvertering' is heel betrouwbaar, onder andere doordat hij zelf zijn laadcontacten schoonhoudt.

Slaap

Als het donker wordt, valt Dizzy in slaap. Hij moet wel, want zijn belangrijkste sensor is afhankelijk van zichtbaar licht. In het donker kan hij geen beweging zien en dus niets meer doen. Je hoort alleen nog een zacht tikkend geluid. Een elektronisch gesnurk, veroorzaakt door zijn microcontroller. Elke vier seconden ontwaakt het brein heel kort uit een energiezuinige modus, om te zien of het nog steeds donker is. In de ochtendschemering houdt het tikken op - en zie je de robot zich omdraaien om nog even door te dommelen, tot de nieuwe dag echt is begonnen.
spacer
     
 
Lunch
 
 
Een van de prototypes eet een hapje, terwijl zijn oudere broer toekijkt.
Twee robots kunnen een terrarium min of meer delen,
als hun eigenaar al te heftige zwaardgevechten voorkomt...
Hun `schilden' zijn stofmaskertjes,
die toevallig precies de juiste maat hebben.
Een spuitbus rode verf deed de rest.
 
 
 
volgende (Dizzy taal)