Inline graphics op deze pagina: 55K totaal

Mijn andere robots

Ik heb er een stuk of acht gebouwd. Twee oudjes lijken interessant genoeg voor deze `homepage':

Willie

Willie is Dizzy's stamvader. Hij kan niet zo gek veel meer dan zoeken naar de lamp van zijn acculader. Willie vooraanzicht

De acculader staat tegen een muur en is voorzien van twee verende metalen halve cirkels, de een boven de ander, de bovenste met een grotere straal dan de onderste. Willie pakt ze met zijn twee rechtopstaande `vingers'. Zodra het contact is gemaakt vloeit er stroom in zijn accu en stoppen de motoren.

De speurtocht naar de lamp vereist een heel andere strategie dan eenvoudig zoeken naar meer licht. Dizzy beweegt zich draaiend om zijn topas, zodat hij voortdurend in een volle cirkel om zich heen kijkt. De richting van het sterkste licht heeft altijd zijn voorkeur. Willie moet het hebben van een bepaalde, niet bijzonder sterke lichtbron (25 watt lamp). Daarom houdt hij de richting van een eenmaal gevonden lichtpunt vast, tot zijn vingers de stroombron vinden of zijn voelsprieten een obstakel raken. De uitwijk voor een obstakel is voorzichtig: een tikje achteruit gevolgd door een bocht van 45 graden weg van de geraakte voelspriet, zodat zijn ogen hun doel meestal kunnen vasthouden.

Vaak blijkt het gevonden licht een teleurstelling. Vooral reflecties van zonlicht op witte voorwerpen trekken Willie aan, maar geven hem uiteraard niets te eten. Om niet te blijven `hangen' tot zijn accu leeg is, meet Willie de botsingfrequentie. Raakt hij binnen 40 seconden meer dan zeven keer een obstakel, dan doet hij enige tijd zijn ogen dicht, om blindelings weg te komen van het valse licht.

Oorspronkelijk was het de bedoeling om Willie wat meer op een biologisch huisdier te laten lijken, door hem te voorzien van een vacht (synthetisch bont). In de vacht zou hier en daar wat dun koperdraad worden verwerkt. Bij contact met een strelende hand zou Willie stoppen en `spinnen'. De schakeling daarvoor is verwerkt in het prototype, maar van de harige afwerking is het nooit gekomen...

Willie achteraanzicht

volgende (robotarm)